Om MTTG

 MIDT TROMS TINDEGRUPPE 

Logo MTTG

Vi var noen fjellentusiaster som ønsket å samle et fjellsport- og klatre-miljø i Midt Troms ved å danne en klatre/fjellsport-klubb. I både Tromsø og Narvik har de klatreklubber og miljøer, mens for de lokale innbyggere og alle militære her i Midt Troms fantes ingen slike miljøer eller klubb å trekke til. Da det er langt å kjøre til både Tromsø og Narvik, ble det ofte til at de som interesserte seg for slik aktivitet her i området, holdt på med det for seg selv, og de som ønsket å begynne å klatre måtte dra på kurs langt vekke. Vi trodde det fantes nok av interesserte, og med alle de ville og bratte fjellene vi har her i Midt Troms, har vi jo et suverent utgangspunkt for å samle et slikt fjellsportmiljø. Derfor forsøkte vi å starte opp en lokal fjellsport- og klatre-klubb her i Midt Troms med navn: Midt Troms Tindegruppe

Klubbstart

Vi var i starten noen få fjellsport-entusiaster som tok initiativet til, og følte at det var et behov for å opprette en klatreklubb her i Midt Troms for å samle et fjellsportmiljø.
Hvorfor klatre..?
”Det er ikke vi som har begynt å klatre. Det er dere som har sluttet…” sa filosofen og fjellklatreren Arne Ness Senior. Hva med å gå tilbake til barndommen litt, da klatring å kravling var en del av leken hvor man tøyde egne grenser. En glimrende aktivitet og treningsform.
Jeg, Bent, som er født og oppvokst i nedre Målselv, har nesten hele mitt liv hatt interesse for fjell, og siden tenårene har jeg utviklet interessen for utfordrende aktivitet i fjellet som blant annet klatring, toppturer og skikjøring. Har også vært på fjellekspedisjoner til fjerne strøk. Men det har manglet et samlingspunkt og et miljø her hjemme har jeg følt. Det har vært lite folk med samme interesse å utøve aktiviteten ilag med. Og for å utvikle seg innen sporten trenger man å ha et miljø rundt seg. I Tromsø og Narvik finnes gode miljøer, og de har klubber som danner et samlingssted. Og det er klart man kan være med der, og det har jeg vært, men det begrenser seg hvor ofte man setter seg i bilen i 2 timer, enten ene, eller andre veien, for å klatre med folk i miljøet der.
Så derfor tok vi initiativet, og invitererte vi folk i området på å være med på å danne en klatreklubb. Dette gjorde vi med å gå ut i avisa å invitere folk til et oppstarts/informasjons-møte som vi hadde på Bardufoss 15 april 2004. Stein Tronstad var kommet fra Tromsø, og viste bilder fra klatring i landsdelen. Med oss på møtet var også Iver Martens fra Norges Klatreforbuns, som har hjulpet oss godt hele veien. Dette møtet hadde vi med godt held, og det møtte opp litt i underkant av 20 pers, som var positiv til vår ide om å starte opp gruppa. Hva ønsket vi så? Jo vi ønsket at dette skulle være en klubb for alle. Vi ønsker å få med alt fra helt nybegynnere til erfarne klatrere, barn og voksne, samt militær. Klatring er jo en fin sport, som man kan tilpasse vankelighetsgraden på. Man kan klatrere på alt fra en lett nybegynnervegg innendørs, til mer luftige vanskelige klatreturer i høyfjellet i dårlig vær.

Potensiale

Alt var lagt til rette for en fjellsport-/klatre-klubb her i Midt Troms. Vi har flere innendørs klatrevegger. Det finnes vegger på Bardufoss i Istindportalen, i Gimlehallen på Skjold, (som begge er av høy standard), og det finnes en liten en på Bardufoss Videregående skole. I tillegg finnes det to til tre boltede klatrefelt, og flere er under utarbeidelse. Et i mellom Olsborg og Rundhaug, på Bergulhaugen, og det andre på veg opp mot Innset ved Altevannet. Ellers finnes det en del potensiale for bolting i regi av en klubb i området.
Ellers finnes det også et mekka for isklatring i området, og man kan lett komme til frosne fossefall fra bilveg om vinteren, som for eksempel i Sørdalen, Iselvdalen, mellom Setermoen og Bardufoss, Tamokdalen, og på Senja, som er noen av områdene med mange fine fosser. Isklatring her oppe i nord er også kjent for å ha den lengste og mest stabile sesongen i landet, ofte med fine isforhold fra november til ut i mai.
Og for de som liker alpin fjellklatring, vinterklatring, toppturer og bratt skikjøring, er jo dette et virkelig fint sted å befinne seg i. Kystlandskapet i Midt Troms med hovedvekt på Senja, har fjellområder i verdensklasse for folk som liker å bedrive slik aktivitet. Og selv om Senja har ligget i skyggen mellom Lofoten i sør, og Lyngen (og Kvaløya) i nord for folk som liker slik aktivitet, så mener jeg at det kan by på en fin blanding av det beste alpine terrenget fra begge disse plassene.
Breområder finnes det dessverre begrensede av her i Midt Troms, med litt bak Istindene, som det eneste jeg vet om. Men man har jo fine muligheter lengre nord i Lyngen, og lengre sør i Narvikfjellene.
For de som liker å kombinere fjellsport med padling, både i elv og på havet, så finnes det også mye fine områder for dette i Midt Troms. For elvepadling kan man nevne Målselva, Barduelva, Salangselva, Tamokelva, Rostaelva, Takelva og Skøelva. Og for havpadling kan man jo nevne hele yttersida av Senja, men spesiellt rundt Hamn, som et VIRKELIG paradis for padling!! Også for de med interesse for grotting, finns det mange fine muligheter her.

 Kvænan

Klubb, miljø og utvikling

Tanken da var å registrere en klatre- og fjellsport-klubb i Norges Klatreforbund som igjen er under Norges Idrettsforbund. De er paraplyorganisasjonen til over 50-60 lokale klatreklubber rundt om i Norges land. Fordelen med å være en klubb tilknyttet Norges Klatreforbund, vil være mange, og man kan nevne kursing, forsikringsordning, arrangement midler, barneidrett, sikkerhetskursing og muligheter for å søke klubbstøtte i forskjellige former. Og ikke minst støtte i form av tips og hjelp ifm med diverse spørsmål det måtte være å drive en klubb.
Men den viktigste grunnen til å få i gang en slik klubb var uansett det å samle et miljø. Også det å drive med informasjonsrettet arbeid vil være viktig. Og på sikt ser vi for oss at det å kunne lage en guide / fører, i både papirutgave og over internett, som viser hvor man finner de fine områdene for de forskjellige fjellsportaktivitetene, vil være noe som man må forsøke å jobbe med i klubben.
Utdanning og utvikling var også sentrale ting vi ville jobbe med. Og nå holder vi nybegynnerkurs i regi av klubben for å få i gang flere til å begynne med denne særdeles fine aktiviteten. Tema-kvelder er noe vi også skal forsøke få til.
Også det å få til en utstyrsavtale med noen som tar inn klatreutstyr, der klubbmedlemmer kan på gode pristilbud ved kjøp av klatreutstyr, er noe vi jobber med å få til.

Et godt samarbeid med Tromsø og Narvik klatreklubb vil også være sentralt.

 Hamn klatr

Bredde

I en storby vil det være mer naturlig å spesialisere en slik klatreklubb i retning for bare klatrere, men vi ønsker at denne klubben skal satse på bredde. Så selv om hovedvekten vil ligge rundt klatring i forskjellige former, ønsker vi at dette skal være mer en fjellsport klubb fremfor en klatreklubb. Med det mener vi at klubben vil være for folk med interesse for brevandring, skikjøring, toppturer, grotting, og padling, så vel som fjellklatring, klippeklatring, innendørsklatring, isklatring, sportsklatring, buldring med mer. Og nå er utrolig fint å kunne treffe/bli kjent med andre folk som interesserer seg for, og som driver med, slik aktivitet som man selv gjør. Dette takket være et miljø som klubben har gitt.

Interessen

Vi trodde det fanntes et godt potensial for å få i gang en klatreklubb og et miljø her. Og selv om både Tromsø og Narvik er større byer med studenter, så er det et stort område i mellom, både geografisk sett og antall mennesker. Og i tillegg har man forsvaret som ligger tungt inne i Midt Troms. Og i slike miljøer finnes mange med interesse for klatring og fjellsport. Men ingen hadde en klubb å søke seg til. Klubben er jo derfor også et glimrende velferdstilbud for forsvaret. Vi har så langt hatt et svært godt samarbeid med forsvaret, spesielt med tanke på å bruke klatreveggene og rekrutering av nye medlemmer.

Lokal markedsføring

Vi trodde også at dette å danne en klatreklubb i området Midt Troms ville være en god markedsføring for de kommunene som har muligheter for utøvelse av slik aktivitet. De blir merket av på kartet i forbindelse med en aktivitet som stadig er voksende blant norges befolkningen. Dette kan føre til at flere utenifra kommer til å prioritere å legge turen innom områdene her, og ikke bare drar på klatreferie til Lofoten eller skiferie til Lyngen. Dette dersom man har et miljø, en klubb, som igjen har spesifik informasjon/guide på området. Og slik markedsføring er vel ikke å forakte her i våre utkantstrøk.

 Inne Kir

Hva har hendt i klubben da?

Som et første steg i retning å danne en klubb i området Midt Troms, hadde vi derfor et informasjonsmøte i Heggelia den 15. april. Dette møtet hadde vi med god hjelp fra Iver Martens fra Tromsø Klatreklubb/Norges Klatreforbund, og idrettsoffiser den gang på Bardufoss, Kapt. Trond Galteland. På møtet møtte det opp en lett blanding av erfarne og uerfarne, militære og sivile, og de kunne vel telles til drøyt 20 personer. Etter dette har vi hatt nesten 2 år med tirsdagsklatringer i veggen på Gimlehallen, og det med godt oppmøte, og vi fortsetter med det.
Neste steg var å ha et offisielt klubbmøte, som vi hadde i lavoen til elvesenteret på Karlstad. Her valgte vi et styre, ble enige om å bruke NIF sin standard vedtekt, skrev innmeldingspapirene, og er nå registrert som klubb i Norges Klatreforbund (NKF). Vi ble enig om 200,- kr. (100,-kr barn under 16) som klubbkontingent, og bestemte hva vi skulle prioritere å jobbe videre med i første omgang. Utgivelsen av vår første klubbavis med navnet ”Self-Arrest” kom i juni-2004. Vi har vært på mange felles-turer til fjells, og reist bort på klatresamling i Lofoten, vært på turer til Klatrehytta på Kvaløya, hatt breturer i Lyngen, klatreturer til Lerviksfeltet, klatring med funksjonshemmede og flere andre sluttede lag og grupper, holdt flere kurs, fått opp en hjemmeside, arrangert klatrekonkurranse i Polar Cup, sendt folk på kurs diverse plasser, for å nevne noe av det vi har gjort i klubben.

Men fremfor alt er vi kommet godt i gang med en klubb og faktisk fått et bra miljø som faktisk har skapt vennskap mellom folk med samme interesse. Og nå ser vi frem mot å videreutvikle klubben fremover. Vi er nå rundt 30 medlemmer, og håper å kunne få med flere medlemmer. Bli med oss i et godt og spennende miljø!!

Av Bent Vidar Eilertsen

Midt Troms Tindegruppe
Bent Vidar Eilertsen – bentvidar@gmail.com – Tel: 91315323

Logo NKF

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: