Snøskred-tips!

Vil bare med dette innlegget si noen ord om snøskred, og hva man kan tenke på for å forebygge faren for at man havner i et snøskred nå når topptursessongen har sin høysessong.

Ski og brett og løssnø har en fantastisk kombinasjon, og det er ingen ting som får deg til å glemme tid, sted og bekymringer, slik som 30 cm fersk nysnø. Det er akkurat det som er skummelt. Løssnøkjøring er spesielt fordi du utsetter deg for en usynlig risiko. En risiko som er vanskelig å bedømme, og som kan være større enn du tror. Ni mennesker omkom i skred i Norge i 2000/2001, 35 mennesker har omkommet så langt i skred i Sveits. Dødsulykker viser hvor tragisk brutalt og urettferdig skredulykker rammer. Det er umulig å si hvor mange som hadde flaks. Dette bildet ble tatt onsdag 5 april i Kaperdalen på Senja. Dette er et typisk farlig skred!

Skredkaperdalen

Men dette er på ingen måte et apell om at folk må holde seg unna fjellet, det er tvert imot et ønske om at folk må dra i fjellet, men med et fokus på at skredfaren kan være tilstede, og at man må ta visse forhåndsregler der ute hvor naturen er vill og vakker.

Noen kjøretips:

  1. I mer enn 30 graders helning kan det i prinsippet løsne skred, og det trenger ikke være mere enn en snøbakke på 30 x 30 meter, det er ofte de små skredene som dreper.
  2. Kjør ikke alene. Kjør utfor en og en. Da blir ikke andre tatt av skred du løser ut.
  3. Følg hverandres spor når dere krysser en bratt fjellside. Hold øye med hverandre, og vent på sistemann.
  4. Stans bare på steder hvor du ikke kan løse ut skred, og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra, for eksempel under/ved steinknauser.
  5. Legg en plan for hvor du vil kjøre dersom skredet løsner. Tenk over hvor et skred vil føre deg. Utfor et stup? Ned i en steinur?
  6. Følg rygg!! Vær trygg!! (men pass deg for hengskavler på kvasse rygger!)

God tur i fjellet i påska!!

Av Bent Vidar Eilertsen

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: