Skredbekken i Sørdalen gjentatt

Hans Petter Dahlslett og Odd Magne Karlsen gikk Skredbekken i Sørdalen i Indre Troms 1. april 2006. Fossen strekker seg 500 høydemeter fra ca 400moh til ca 900moh. Det ble klatret drøye ca 700m fordelt på 9 taulengder hvorav 1 var løpende. Linja som ble fulgt var grad WI5. Bestigningen ble unnagjort på 7,5 timer.

skrbekk1

Fossen har tre markerte seksjoner. Den nederste starter med tre lange taulengder på moderat is/snø, deretter gikk vi løpende opp gjennom siste del av snørenna som ender under den enorme isveggen. Det var her Børge Solbakk hadde en epic under bestigningen i 95, da han skled ut usikret. Turen er malerisk beskrevet i boka “Høyt i Nord”, og var den eneste beskrivelsen av fossen som vi kjente til på forhånd. Det skal likevel være Ørjan Jensen med følge som hadde førstebestigninga rundt 90. Begge disse lagene brukte to dager på turen.

skrbekk2

Med 80-meters tauet gikk isveggen på to taulengder, bratt klatring på høyre side som ender opp på en skrårampe under toppseksjonen.

Toppseksjonen er et gigantisk hav av is, med mange mulige linjer. Direktelinja opp den store søyla så ganske rå ut, vi valgte å traversere mot høyre til noe mer moderat terreng. Deretter toppet vi ut etter to ganske bratte taulengder gjennom toppveggen.

skrbekk3

Returen gikk over fjellet ned til Østerdalen i strålende ettermiddagssol. Vel nede på veien fikk vi umiddelbart haik tilbake til Sørdalen og bilen, snakk om flaks! Da vår hyggelige sjåfør fikk se fossen slo han straks fast at enten måtte vi være “steike tullat”, eller så var det hele en aprilspøk! Vi avkreftet det siste og returnerte til Bardufoss for pizza og en øl. På vei hjem til Harstad dagen etter, stoppet vi i Spansdalen for en tur opp Henrikkefossen, men det er en annen historie.

Av Hans Petter Dahlslett, Harstad

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: