El Chorro – Spania i jula

Jeg dro til Spania i jula, nærmere bestemt 19 desember, og linket opp med et gjeng med Tromsøklatrere (med Bård Larsen i spissen) der. Siden jeg ikke er den fullblodige sportsklatreren, men har hjertet mere til det høgalpine fjell-livet, så var jeg litt spennt på om jeg ble å like denne plassen egentlig. Men den tok meg med storm, og dette folkens er virkelig et klatreparadis!!!

ElChorro1

650 etablerte ruter rundt den knøttlille landsyen El Chorro, med grei gangavstand til de fleste. Så her er det bare å velge å vrake mellom flere taulengders boltede ruter, til kortere knallharde 9`er ruter. Majoriteten av ruter ligger vel på 7`er og 8`er tallet i grad, men det finnes en god del lettere også. Det som også fasinerte mg veldig, var den internasjonale blandingen av klatrere som var til stede der (ca 150-200 stk), der alle er der for å klatre å slappe av. Og dette skapte et utrolig fint miljø, der alle hilste på alle, og der man hver dag etter en klatredag, samlet seg nede ved pub`en å tok en øl, snakket sjit, og hadde det sosialt. Genial stemmning i El Chorro!! Vi bodde på en hostals (en slags camping, som leier ut teltplass og fellesrom), der vi betalte 6,- euro pr natt, og da hadde vi tilgang på kjøkken, kjøleskap og et stort fellesrom.

ElChorro4

El Chorro er jo et kjent klatreparadis for klatring på varm klippe når vi ellers har vinter i Europa. Dette gjør at det ikke er ekstremt varmt her, noe det faktisk er om sommeren der, da kan nesten ikke folk klatre her pga den ekstreme varmen, noe som gjør at sessongen i El Chorro er under vinteren. Men så lenge solen var på himmelen, noe den ofte var, og vinden ikke blåste for mye, så var det varmt og godt, man kunne fint klatre i bar overkropp og shorts. Men uten sola og med litt vind kunne det bli litt kjøligere, så det anbefales virkelig å ha en dunjakke med for å bruke når man sikrer. Varmen kunne variere veldig fra dag til dag. Kveldene og natta var også gangske kjølige.

ElChorro3  ElChorro2

El Chorro anbefales virkelig som et sted å rømme til når dagen er for mørke her nord, og kulda er uutholdelig 😉 Jeg var der i nesten 2 uker, og det er passelig med tid.

Sierra Nevada 3400 moh på Spanias sørkyst

Jeg fikk også tatt meg 2 dager i Sierra Nevada, som er det kjente skistedet på Spanias sørkyst, hvor de blant annet arrangerer verdenscup i slålom. Dette er et fjellmassiv bestående av 3 hovedtopper på over 3400 moh, og dette ligger bare 3 timer med bil fra byen Malaga som ligger ved Middelhavet. Anlegget har flere gondoler, og mange stol-heiser, og den øverste t-heisen går helt opp til 3300 moh, så når jeg gikk de siste 100 meterne til hovedtoppen på 3400 moh, kunne jeg se se havet, utrolig fint! Og skikjøringen var også veldig fin, med muligheter for en god del offpiste, selv om dette selvfølgelig ikke er som i Alpene.

SierraNevada 

Men eksotisk var det, og veldig spesiellt å ene dagen klatre på varm klippe, og neste dag stå på ski i over 3000 meters høyde, for så å klatre i varmen igjen. Av alle ting leide de også ut telemarkutstyr, med bra kvalitet, og av årets modell, så det likte jo jeg!! Anbefaler å kombinere dette som et avbrekk til klatringa i El Chorro, ligger 2-3 timer fra El Chorro. 

Av Bent Vidar Eilertsen 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: